5 recepten uit de heksenketel

chili con carne van het kampvuur

Recepten uit de heksenketel

Een heksenketel boven het vuur

Een barbecue heb je vast wel eens gedaan. Misschien heb je ook wel eens gekookt op kampvuur en misschien heb je daar een driepoot bij gebruikt. Een driepoot kun je heel eenvoudig maken door drie stokken of palen bij elkaar te binden en dan heb je een driepoot. Het is zo gezellig om je eten buiten te koken en dan ook nog lekker rond het kampvuur op te eten. Bovendien smaakt een op houtvuur bereidde maaltijd ook nog eens heel erg lekker. Wanneer je gaat koken voor een groep, heb je natuurlijk een flinke pan nodig om gerechten in te bereiden. Hieronder vind je heerlijke recepten voor goulash, stoofpot, wraps en chili con carne. Om deze recepten nog lekkerder te laten smaken moet je ze eigenlijk bereiden in een heksenketel.

Wat is een heksenketel en hoe kom je eraan

Deze emaillen pan werd van oorsprong gebruikt door Hongaarse herders, tegenwoordig kun je bij iedere Hongaar thuis nog zo’n pan vinden. In Hongarije worden deze pannen bogrács genoemd. De bogrács kun je krijgen in verschillende maten variërend van 8, 10, 12 tot zelfs 20 liter. Wij kopen zelf onze pannen bij Buitenkookproducten. Je kunt ze online vinden maar je kunt ook in levende lijve gaan kijken. Ze zijn  vlakbij 25 graden Noord gevestigd namelijk in Drouwenermond. Nog even een schoonmaaktip om de pan schoon te maken. Maak de pan schoon met wat afwasmiddel en maak het op de hand schoon. De vaatwasser heeft wat agressiever schoonmaakmiddel en kan het emaillen aantasten.

Chili con carne van het vuur

 

chili con carne van het kampvuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Super snel recept die je ook kan bereiden op het gasfornuis maar rond het vuur is het gewoon gezelliger.

Ingrediënten:

  • chili kruiden
  • blik kidneybonen
  • blik mais
  • pot bockworsten
  • 1 grote ui of 2 kleinere uien
  • Eventueel knoflook
  • Paprika
  • Beetje olie

Bereidingswijze:

  • Snij de paprika, uien en eventueel de knoflook in kleine stukjes.
  • Doe een beetje olie in de pan en zet op het vuur.
  • Bak de paprika, uien en knoflook aan.
  • Voeg dan de uitgelekte kidneybonen en mais toe en snij ondertussen de bockworsten in stukjes en gooi dat erbij in.
  • Voeg nog wat chilikruiden toe en laat het lekker sudderen. Hoe langer het suddert hoe lekkerder het wordt.
  • Een stukje brood of tortillachips erbij smaakt ook erg lekker

Stoofpot met rundvlees en rode wijn

Ingrediënten:

  • 1 kg runderlappen
  • 500 gram sperziebonen
  • 500 gram winterpenen
  • 4 grote uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 bakje (kastanje)champignons
  • peper, zout, piment, nootmuskaat, gemalen kruidnagel
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 liter rode wijn
  • 4 bouillionblokjes
  • 50 gram roomboter

Bereidingswijze:

  • Snijd de runderlappen in kleine stukjes. Ga deze stukjes vervolgens kruiden met de genoemde kruiden. Ik gebruik zelf altijd een afgestreken eetlepel piment en gemalen kruidnagel. De andere kruiden voeg ik naar eigen smaak toe. Vervolgens voeg je bloem toe en zorg je dat er om het vlees overal bloem zit.
  • Smelt de roomboter in de pan en voeg het rundvlees toe. Zorg dat het rundvlees overal een beetje bruin gebakken is. Het geeft niet als het bloem wat aankoekt op de bodem. Let wel op dat het niet zwart aankoekt.
  • Als het vlees naar eigen inzicht bruin genoeg is dan voeg je een liter water toe en de boullionblokjes.
  • Schraap nu regelmatig met een houten lepel over de bodem zodat het aangekoekte oplost in het water.
  • Voeg nu de gesneden uien, knoflook, wortelen, sperziebonen en champignons toe.
  • Voeg daarna de rode wijn toe net zoveel dat alles onder de vloeistof staat.
  • Roer regelmatig door en voeg af en toe rode wijn en/of water toe.
  • Laat de stoofpot minimaal een uur lekker zacht pruttelen boven het vuur. Hoe langer de stoofpot boven het vuur pruttelt hoe lekkerder die wordt.
  • De stoofpot is heerlijk met gekookte aardappelen of met een lekker brood erbij.

Wraps

Ingrediënten

  • 1 kg rundergehakt
  • 4 blikken kidneybonen
  • 2 blikken mais
  • 3 paprika’s
  • 4 uien
  • 1 bakje champignons
  • 1 courgette
  • Fajita of burritomix 2 zakjes
  • olie
  • wraps

Bereidingswijze

  • Doe wat olie in een heksenketel en bak het gehakt rul. (voor een vegetarische variant kun je de rundergehakt gewoon weglaten)
  • Snijd ondertussen de paprika’s, uien, courgette en champignons in stukjes.
  • Als de gehakt rul is voeg je alle gesneden groenten toe.
  • Als laatste voeg je de uitgelekte mais en kidneybonen toe en daarna kun je ook de burritomix toevoegen.
  • Daarna kun je een wrap pakken en die vullen met het mengsel, naar eigen smaak kun je nog losse ingrediënten toevoegen.

Serveer los de volgende ingrediënten erbij:

  •  maïs
  • 3 zoete puntpaprika’s gesneden
  • 1 krop ijsbergsla
  • 2 komkommers
  • tomaten
  • geraspte kaas
  • 1 pot tacosaus
  • 1 pot guacamole

Hongaarse Goulash

ingrediënten:

  • 4 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 600 gram runderlappen
  • 50 gram roomboter
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 mespunt chilipoeder
  • 3 paprika’s

Bereidingswijze:

  • Snijd de ui in ringen. Hak de knoflook fijn. Snijd de runderlappen in stukken.
  • Verhit de boter in de heksenketel. Fruit hierin de uien zachtjes in ca. 6 min. goudgeel.
  • Roer de tomatenpuree door de uien en fruit de puree 1 min. mee.
  • Bestrooi het vlees met zout en voeg dan het vlees toe.
  • Roer het vlees, het paprikapoeder, het karwijzaad, de knoflook en naar smaak chilipeper door de uien. Bak alles al omscheppend tot het vlees rondom grijs van kleur is.
  • Snijd de paprika’s elk in 8 parten. Verwijder de zaadlijsten en was de stukken paprika. Bak de stukken paprika 1 min. met het vlees mee. Schenk heet water in de pan, breng alles aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees op een zo laag mogelijk pitje 2 1/2 uur. Controleer af en toe of er niet te veel vocht is verdampt en voeg dan een extra scheutje water toe. Proef voor het serveren of er genoeg zout en peper in het gerecht zit.
  • Deze goulash is de dag na de bereiding nog lekkerder. De smaken hebben dan de tijd gehad om helemaal in het vlees te trekken.
  • Je kunt de goulash heel goed eten met een heerlijk stuk brood

Kipstoofpot

ingrediënten:

  • 500 gram kipfilet
  • 125 gram spekreepjes
  • 50 gram roomboter
  • 2 sjalotten
  • 2 bakjes (kastanje)champignons
  • 8 winterpenen
  • 1 eetlepel bloem
  • 4 kippenbouillonblokjes
  • 125 gram crème fraîche
  • handjevol verse peterselie

Bereidingswijze:

  • Snipper de sjalotten.
  • Verhit een beetje roomboter in de heksenketel en bak je sjalot, spekreepjes en champigons in de ketel.
  • Snijd ondertussen de kipfilets is stukken.
  • Voeg de rest van de boter, de kip en de wortels toe aan het sjalotmengsel en bak dit mee.
  • Voeg dan de eetlepel bloem erbij en laat het geheel gaar worden.
  • Voeg dan water toe en de bouillonblokjes
  • Laat het een half uur zachtjes pruttelen op het vuur en voeg dan de crème fraîche toe.
  • Als het geheel gaar is en het kippenvlees zacht voeg dan op het laatst de peterselie toe en schep de kippenstoofpot op de borden.
  • Zowel met gekookte aardappelen als met brood is deze stoofpot heerlijke te eten.