De bever in de Hunze

bever rivier de hunze drenthe
Afbeelding van Hans Braxmeier via Pixabay

Bever in de Hunze

Bever in de Hunze een prachtig dier en op het moment dat je ze tegenkomt dat is echt een ervaring. In 2008 hebben Stichting het Drentse landschap en het Groninger landschap bevers uitgezet in het Zuidlaardermeer en langs de Hunze.

In totaal zijn er  17 bevers uitgezet in het dal van de Hunze. Met de herintroductie van de bever wil men een bijdrage leveren aan de natuurontwikkeling in het gebied.

Inmiddels gaat het heel goed met de populatie en worden er meerdere jongen geboren.

De bever is het grootste knaagdier van Europa

De bever is het grootste knaagdier van Europa. De soort is vooral bekend om zijn zelfgebouwde dammen en zijn afgeplatte staart.

Hoe kan je de bever herkennen?

De bever is een groot dier van ruim een meter van kop tot en met de staart. Een volwassen, volgroeid dier kan wel 35 kilogram wegen. Ze hebben opvallende oranje knaagtanden en een afgeplatte staart met schubben. Ze hebben kleine oogjes en zwemvliezen tussen de tenen van de achterpoten, zodat ze heel snel kunnen zwemmen.

Wat eet de bever?

Bevers zijn uitgesproken vegetariërs. Ze eten vooral wortelstokken van water- en moerasplanten zoals riet en lisdodde maar ook gras en kruiden staan op het menu. Bevers knagen bomen om en hebben een voorkeur voor zachte houtsoorten zoals wilg, populier en els.  Ze gebruiken de bast, twijgjes en bladeren als voedsel. De grotere takken worden gebruikt om burchten en dammen mee te bouwen. Afgekauwde bomen en dammen kom je dan ook regelmatig tegen.

Hoe krijg je de bever te zien?

Het beste krijg je ze te zien tijdens een sunset kanotocht. Juist als de zon ondergaat worden ze actiever en met een kano kun je heel stil en dicht bij ze komen.

Bevers zijn in de zomer vooral tijdens de schemering en ’s nachts actief. Van mei tot augustus verlaten ze de burcht in de vroege avond en keren tussen 3 en 6 uur ‘s morgens terug.

Bevers houden geen winterslaap en kunnen ’s winters behoorlijk actief zijn.

Bevers verraden hun aanwezigheid door duidelijke sporen: afgebeten en geschilde takken, om geknaagde boompjes, een dam van takken en aarde, een burcht in of langs het water, wissels, glijplekken, geurposten en loopsporen.

De "glijbanen" en afgeknaagde takken kom je veelvuldig tegen.

bever rivier de hunze drenthe
bever hunze drenthe
bever hunze drenthe
bever in de hunze
kanoen zomerkamp drenthe

korte kanotocht

zomerkamp kano drenthe 25 graden noord

Kanotoertocht

outdoor kanoën adventure zomerkamp Drenthe outdoorkamp

sunset kanotocht