Thema voor een kamp

zomerkamp_verkleed
De rapen zijn gaar! Je moet een (zomer)kamp organiseren voor je schoolklas, studievereniging, sportvereniging of misschien je familieweekend plannen.. Hoe kun je dit nou het beste aanpakken? En vooral, hoe ga je het aankleden? Op kamp gaan is natuurlijk vaak al een feest, maar het kan nóg toffer! Een thema kamp is vaak net wat leuker dan gewoon een kamp en dat heeft een aantal redenen:
  1. De voorpret wordt veel groter. Het prikkelt namelijk van tevoren al je fantasie. Wat voor kleren neem ik mee en wat ga ik allemaal doen?
  2. Verkleden geeft ook zelfvertrouwen. Misschien mag je je op het themakamp wel verkleden en kun je je verkleden als een stoere cowboy of onoverwinnelijke piraat. Een andere rol aannemen kan je veel zelfvertrouwen geven en bovendien is verkleden natuurlijk gewoon heel erg leuk!
  3. De locatie ziet er compleet anders uit. Ook al ben je al eens eerder op dezelfde kamplocatie geweest, door alle aankleding geeft de kamplocatie een heel ander gevoel en valt er genoeg te ontdekken.
  4. Het hele kamp heeft een connectie. Elk spel, iedere maaltijd en elke dag kan geheel in het thema worden verwerkt.
  5. Een maaltijd wordt een activiteit. Als je bijvoorbeeld een kamp hebt met thema middeleeuwen en daar ga je ook nog eens middeleeuws bij koken. Bijvoorbeeld soep op het kampvuur, dan is het een hele beleving geworden.

survival 25 graden noord zomerkamp drenthe

 

Hoe ziet een themakamp eruit?

Van tevoren zal er een programma bedacht moeten worden rond het thema. Het is leuk als er al een themaverhaal is als start. Dan bedenk je maaltijden en spellen die bij het thema passen. Het is helemaal leuk als er de laatste avond een slotfeest is geheel in het thema. Om je op weg te helpen hebben we al twee themakampen uitgeschreven. Natuurlijk kun je ook eens bij onze zomerkampen kijken. In 2020 hebben we jager kamp, goudkoortskamp, struikroverkamp, outdoorkamp en adventure kamp.

 

grijze jager zomerkamp paardrijden drenthe

 

Thema: feestdagenkamp

Wat bedoelen ze daar nu mee, zal je denken? De aankomst is echt een werkelijk mooi feest. Je zet je tas neer en je kleedt je in de gekste verkleedkleren en al in de polonaise ga je carnavallend naar buiten! Alaaf! Na een spetterend carnavalfeest sta je de volgende ochtend op. Er staat een heerlijk paasontbijt klaar en na het eieren zoeken is de volgende feestdag alweer begonnen. Deze dag is het bevrijdingsdag en vier je de vrijheid met muziek, dans en een playbackshow. Aan het begin van de avond begint ook het midzomerfeest waar je al zingend en dansend met gekleurde linten om een paal danst. Na een heerlijke midzomerbarbecue gaan we een lampion maken want we gaan Sint Maarten lopen in het bos en daar komen we vast wel wat vreemde figuren en deuren tegen om voor te zingen. Dan is het tijd om lootjes te trekken en een mooie surprise te maken. Heerlijk die pepernoten en chocoladeletters! Na het kerstdiner gaan we snel door met een spetterend oud en nieuw feest en knallen we het kamp uit. De laatste ochtend eindigt met een nieuwjaarsduik en dan gaat iedereen weer naar huis. Wat een feestkamp is dit thema!

 

zomerkamp 25gradennoord drenthe themakamp

 

Thema: Monster kamp

Het verhaal is dat de monsters zijn verdwaald. Daardoor zwerven er overal monsters en die moeten weer worden teruggevonden. Het hele kamp probeer je monsters te vinden of samen met een gevonden monster een sport of spel te doen. Het welbekende smokkelspel kan ook gespeeld worden met monsters. De monsters moeten weer worden teruggebracht zonder gepakt te worden door de monsterjagers. Een speurtocht om de kinderen naar een schuilplaats van een monster te leiden zodat er weer een monster is gevonden. In de vijver zit het monster van Loch Ness en deze heeft honger. Samen een vlot bouwen om het monster eten te kunnen geven. Tijdens het kampvuur zing je het grote monsterlied. Op de laatste avond wordt natuurlijk het monsterfeest gevierd omdat alle monsters weer terug zijn.

 

monsterlijk leuk feestje kinderfeestje drenthe 25 graden noord

 

Andere thema ideeën

Er zijn zoveel kampthema’s te bedenken. Denk aan boeken, televisieseries, landen, het verleden, sprookjes en ga zo maar door. Een kampthema geeft soms nét dat beetje extra. Voor de nodige inspiratie hebben we wel een hele lijst samengesteld van allerlei kampthema’s

Succes!

Met deze tips hopen we dat je wat inspiratie hebt kunnen opdoen voor de allertofste thema kampen van 2020! Mocht je nou een van deze thema’s gebruiken voor je kamp, dan zien wij natuurlijk heel graag een verslagje daarvan via de mail! 🙂