recept wildpluksoep

koken kampvuur soepexpeditie restaurant drouwenerveen drenthe outdoorpub wildpluksoep recept
Koken op kampvuur tijdens de soepexpeditie

Een recept voor een heerlijke wildpluksoep

Ga naar buiten en maak een heerlijke wildpluksoep. Al in je eigen voor of achtertuin vind je al gauw 5 tot 10 "onkruiden". Dankzij dit recept zet jij een gezonde wildpluksoep op tafel.

Wildplukken

Voordat je een wildpluksoep kunt maken moet je eerst even naar buiten. Denk er om dat je niet overal kunt wildplukken, het is belangrijk om een paar punten in gedachten te houden.

  • De plek waarop ze groeien moet onvervuild zijn, dus de planten moeten niet te dicht langs een drukke weg staan, niet langs een uitlaatplaats voor honden staan.
  • Pluk altijd een beetje en laat minimaal de helft van de planten staan.
  • Herken je de plant niet laat hem staan.
  • Kijk of de plant er fris en gezond uit ziet.

 Veel eetbare wilde planten bevatten veel vitamines en mineralen en het hoge chlorofyl gehalte zorgt ervoor dat ze een reinigende werking op ons lichaam hebben. Hoog tijd dat deze zogenaamde ‘onkruiden’ weer op hun waarde worden geschat.

Recept wildpluksoep

Ingrediënten:

  • scheutje olie
  • 1 ui
  • 1 of 3 teentjes knoflook
  • 1 aardappel
  • 1 winterpeen
  • 1 liter bouillon
  • 1 bos wildpluk groenten en kruiden

een paar madeliefjes ter garnering

Wildplukkruiden

Je kunt ontzettend veel kruiden in de soep doen.   Look zonder look, Zevenblad, Bieslook, Speenkruid, Citroenmelisse, Gele dovenetel, Witte en paarse doofnetel, Brandnetel, Bijvoet (net zo aromatisch als thijm, oregano of rozemarijn), Knopkruid, Weegbree, Vogelmuur, Duizendblad, Herderstasje, Melde, paardenbloem, bieslook en kleefkruid zijn allemaal wildpluk kruiden die fantastisch smaken in de soep.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereidingswijze

Pel en snipper de ui en knoflook, snij de aardappel en peen in blokjes en de wildplukgroenten fijn.

Fruit de ui en knoflook in de olie en bak de aardappel en peen even mee.

Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.

Laat minimaal 10 minuten maar liever nog wat langer sudderen op een laag vuurtje.

Voeg dan de fijngesneden wildplukgroenten toe en laat nog een paar minuten sudderen.