Rivier de Hunze

adventure zomerkamp Drenthe outdoorkamp

Rivier de Hunze

Rivier de Hunze begint in Gasselternijveen, waar het Voorste en Achterste Diepje bij elkaar komen.

Het voorste en achterste diepje

Het voorste en achterste diepje zijn twee kleine stroompjes waar het water door de Hondsrug omhoog wordt gedrukt. Dit kun je ook voelen als je op sommige plekken in de Hunze staat. Dan voel je het koude water omhoog komen. Dan te beseffen dat dit water 1000 jaar geleden als neerslag is neergevallen.

Het Voorste Diep is een van de twee doorbraakdallen door de Hondsrug. Vanaf dat punt tot het Zuidlaardermeer wordt het ook wel de Oostermoerschevaart genoemd, naar het dingspel Oostermoer.  Het woord Oostermoer bestaat uit het oosten en moer. Moer is een oud woord voor moeras en laagveen. Vroeger was de Hunze ook nog verbonden met de Drentsche Aa.

Rivier de Hunze wordt langzamerhand weer in de oude staat teruggebracht. Dit gebeurt onder de Hunzevisie.

rivier de hunze vlotvaren

Herstel van de Hunze, Hunzevisie
Eeuwenlang was het Hunzedal onderdeel van een uitgestrekt en ontoegankelijk veengebied. Pas in de middeleeuwen begon de mens de toegankelijke delen te benutten als hooiland. Hal­verwege de achttiende eeuw kwam de grootscha­lige vervening op gang. In de 20e eeuw werd het dal omgevormd tot een optimaal ingericht agrarisch landschap met een rechtgetrokken beek. In 1995 presentee­rden Het Drentse Landschap, Het Groninger Landschap en het Wereld Na­tuur Fonds een gezamenlijke natuuront­wikkelings­visie, de Hunzevisie, voor het stroo­mgebied van de Hunze. Dit heeft geleid tot uitvoering van natuurontwikkelingsprojecten op diverse plekken langs de Hunze. Stapsgewijs ontwikkelt de Hunze zich hierbij weer tot een vrij kronkelende beek ingebed in een natuurrijk, voor mens, plant en dier aantrekkelijk landschap.
Op diverse plekken kronkelt de beek weer als vanouds, ingebed in een nat en natuurrijk beekdallandschap langs de voet van de Hondsrug. Het succes is af te lezen aan de gestage populatiegroei van de bekendste nieuwe bewoner van het gebied: de bever.

Geopark de Hondsrug heeft ook een heel artikel geschreven over rivier de Hunze in de loop der tijden: 

Ook leuk om te kijken is het geheugen van Drenthe. Foto en filmmateriaal uit vervlogen tijden. 

IMG-20160719-WA0026

Belevenis per kano
Je kunt de kronkelende meanders goed meemaken vanuit de kano. Een meander is een een lus van een natuurlijke waterloop. Je ziet nu dat in de buitenbocht het water sneller stroomt en dat er grond wordt weggespoeld.

Deze steile buitenoever biedt plaats aan oeverzwaluwen en ijsvogels.

Aan de binnenkant van de meander wordt het juist ondiep omdat er grond wordt afgezet. Hier zie je veel watervogels zoals meerkoeten, ganzen en eenden die hier in het ondiepe water op zoek zijn naar voedsel.

Door de stroming hebben de bochten de natuurlijke neiging steeds wijder te worden, waardoor ook de rivier steeds langer wordt. De natuur mag hier zijn gang gaan en daardoor is het echt een prachtige beleving om op deze rivier te kanoën.

adventure zomerkamp Drenthe outdoorkamp
adventure zomerkamp Drenthe outdoorkamp

korte kanotocht

Bij Korenmolen 'De Juffer' stappen jullie op en dan kano je via het prachtige natuurgebied Torenveen. Via de meanders van de Hunze verken je al kronkelend de prachtige natuur. Je ziet heel erg veel libellen en beversporen en wie weet kom je ook de bever tegen.

Een leuke bijkomstigheid, de korenmolen is geopend op woensdag en zaterdag. Ideaal te combineren met een mooie kanotocht dus!

adventure zomerkamp Drenthe outdoorkamp

Kanotoertocht

Tijdens deze kanotocht waan je je echt in een ander land. Wat is de Hunze toch een prachtige rivier. Je komt ondiepe rivierbeddingen tegen en soms moet je zelfs even uit de kano stappen om de kano over de ondiepe waterpassages te duwen. Je ziet heel erg veel beversporen en we spotten zelf met regelmaat een ijsvogeltje.

Je stapt uit de kano vlakbij Eexterveen en dan wordt je met de huifwagen weer terug gebracht naar het startpunt.

Onderweg verteld onze instructeur allerlei informatie over het gebied en alles wat er groeit en leeft.

kanoën drenthe

sunset kanotocht

Dat de Hunzevallei prachtig is dat ziet iedereen maar als je de Hunze beleeft in een kano met een mooie zonsondergang dan is het echt een geluksmomentje.

In de avond heb je de grootste kans om een bever te spotten. Ze worden namelijk vanaf schemering actief.

Bij Korenmolen 'De Juffer' stappen jullie op en dan kano je via het prachtige natuurgebied Torenveen. Je kunt kiezen of je met of zonder begeleiding deze kanotocht gaat doen.