Speleologie in Drenthe

speleologie speleobox drouwenerveen drenthe 25 graden noord

nieuw speleobox drenthe 25 graden noord drouwenerveen speleologie

Buiten kleuren de bomen weer rood en bruin. Sommige dagen zijn grijs en regenachtig, maar helaas weten we dat nooit van tevoren. Wat we wel van tevoren weten is dat de dagen steeds korter worden. Tegen een uur of 7 is het al donker en hoe dichter we bij eind december komen, hoe minder uren daglicht we hebben. 

Buitensport in de winter?

In de herfst en winter zul je, behalve een paar echte die-hards, niet veel buitensporters meer tegenkomen. Klimrotsen worden koud, glibberig en nat, als je bij het kanoën in het water valt raak je snel onderkoeld en voor het boogschieten zijn je vingers te koud. Zelfs het buitensport-Walhalla van de Benelux, de Belgische Ardennen, is tegen het begin van de winter uitgestorven. De klimgebieden zijn verlaten, de rivieren eindelijk verlost van de oneindige stroom toeristen in kano’s en het wild hoeft zich geen zorgen meer te maken over ontmoetingen met mountainbikers. Ook het grootste gedeelte van de grotten in België zijn gesloten in verband met vleermuizen in hun winterslaap.

In ons land gaat de buitensport een beetje in winterslaap. Het is eigenlijk weinig écht slecht weer in Nederland, maar de kans op regen is wel een stuk groter in de herfst en winter. De buitensporters verkassen massaal naar skigebieden om te gaan skiën of snowboarden, maar wat als je nou wél iets buiten wilt ondernemen, maar niet op wintersport wilt…?

speleologie speleobox drouwenerveen drenthe 25 graden noord speleologie speleobox drouwenerveen drenthe 25 graden noordspeleologie speleobox drouwenerveen drenthe 25 graden noord

De Drentse Ardennen

In de Drentse Ardennen gaat de buitensport gewoon door! Onze klimmuur was al overdekt, maar met een gure wind was klimmen in de winter helaas niet altijd leuk. Om onze klimmers uit de koude wind te houden, ontstond het plan om een extra schuur te bouwen met daarin routes om te kunnen boulderen. Boulderen is een vorm van klimmen, vaak op korte, uitdagende routes boven een mat, dichtbij de grond. Er worden zelfs EK’s en WK’s boulderen gehouden en deze discipline, waarbij je niet gezekerd wordt door een touw of klimgordel, wordt steeds populairder. Ook het klimmen, klauteren en glijden door grotten, ook wel speleologie genoemd, krijgt steeds meer fans. Gewapend met een hoofdlamp verkennen mensen smalle passages en ondergrondse zalen in Belgische grotten. 

speleologie speleobox drouwenerveen drenthe 25 graden noord speleologie speleobox drouwenerveen drenthe 25 graden noord speleologie speleobox drouwenerveen drenthe 25 graden noord

Speleologie in Drenthe!

Een echte grot was in het mooie Drenthe niet te realiseren, maar we doen ons best! Naast ons nieuwe boulderhok in aanbouw, zijn we ook een speleobox aan het bouwen. Net als in de grotten in België kruip en klim je in de speleobox door een donker gangenstelsel met een hoofdlamp op. Zelfs de stalactieten en stalagmieten zitten erin! Er zijn natuurlijk verschillende routes, van kort tot lang en van redelijk ruim, tot heel krap. Tijdens het bouwen kunnen wij onze lol al niet op en zijn nu al benieuwd wie we binnenkort, wanneer het allemaal af is, door onze “grot” zien kruipen! 

Tot snel! 🙂 

Volg ons op Facebook om alle speleobox- en boulderwand updates te krijgen!facebook 25 graden noord