Wildplukrecept een heerlijke crumbletaart van Japanse Duizendknoop

Heerlijke taart van japanse duizendknoop wildplukrecept
Taart van japanse duizenknoop. Wildplukrecept

Deze blog gaat over een wildpluk recept met Japanse duizendknoop. Van dit vervelende onkruid kun je een heerlijke crumbletaart maken.

De Japanse duizendknoop is een plant die je liever niet ziet. Hij heeft diepe wortels die door funderingen, asfalt heen kunnen woekeren. Bovendien is het een plant die heel lastig weg te krijgen is. Tegenwoordig worden vaak varkens ingezet om de plant met wortel en al op te eten om het uit te roeien. Een andere optie is alle scheuten en stengels die je ziet steeds weg te halen zodat je de plant uitput. Een bekende en mooie wildpluk uitspraak is: If you can’t beat it, eat it! Daarom een heerlijk recept.

Japanse Duizendknoop

Het is een vaste plant met lange, holle stengels die een halve tot wel drie meter lang kunnen worden en de bladeren worden zo’n 5 tot 12 centimeter groot. De plant bloeit in augustus en september met pluimen witte bloemen. In de winter sterft de plant bovengronds af en in maart en april schieten de rood met groene scheuten snel de grond uit. In het voorjaar (maart en april) is de Japanse duizendknoop eetbaar. De jonge scheuten kunnen geoogste worden zolang de stengel knakt als je deze breekt. De stengel is dan nog niet verhard. Wacht je langer dan zitten er taaie vezels in de plant en dan is het echt niet meer lekker. De jonge scheuten kun je bereiden en eten als rabarber. Je kunt er ook heel goed jam, compote of siroop van maken. Een heerlijke taart behoort ook tot de opties.

 

Ik heb nu meerdere varianten gemaakt van deze taart en alle varianten zijn lekker.

Ingrediënten:
  • Ongeveer 15 stengels Japanse duizendknoop scheuten.

Crumbletaart met rood fruit:

  • 150/200 gram rood fruit (frambozen, aardbeien, bosbessen etc.) Mag vers of diepvries zijn
  • 3 zakjes vanillesuiker

Crumbletaart met perziken:

  • 1 blik perziken
  • 1 eetlepel suiker

De crumble

  • 200 gram koude boter in blokjes gesneden
  • 200 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • Snufje zout

 

Bereidingswijze
  • Was de duizendknoop en haal alle blaadjes en topjes eraf. (let op het is vervelend onkruid dus laat geen resten in de tuin slingeren maar gooi het bij het afval weg)
  • Snij de Japanse duizendknoop in kleine stukjes.
  • Voor de variant met rood fruit; meng de Japanse duizendknoop met de vanillesuiker en met het rood fruit.
  • Voor de variant met perzik; snij de perziken in kleine stukjes en meng deze met de suiker en de Japanse duizendknoop.
  • Doe het geheel in een beboterde ovenschaal of een springvorm met een lekbak eronder.
  • Maak de crumble door alle ingrediënten bij elkaar te doen. Knijp de boter in de droge ingrediënten tot je losse korrels deeg krijgt.
  • Strooi de crumble over de duizendknoop met fruit.
  • Bak 35/40 minuten op 180/190 graden (heteluchtoven)

Eet smakelijk! Deze crumble is heel erg lekker met een bolletje vanilleijs. Ook wat vanillevla zou er goed bij smaken.