Wildplukrecept pannenkoeken met paardenbloemen

20190504_123258

Dit keer een wildplukrecept voor pannenkoeken met paardenbloemen. Het is niet alleen lekker maar ook nog eens heel erg gezond. De paardenbloem is een heel bekend (on)kruid. De gele bloemetjes geven al vroeg in het voorjaar een vrolijke kleur in de bermen. In de tuin is de paardenbloem wel eens minder geliefd omdat de lange wortel lastig is uit te steken en steek je de wortel niet voldoende weg dan kan er zo maar weer een bloemetje tevoorschijn komen. Echt een vervelend onkruid is het niet alleen het witte sap wat uit de stengels komt kan bruine vlekken geven

Waarom zou je paardenbloemen gaan eten?

De paardenbloem is van top tot teen eetbaar. De bloem kun je rauw, gepaneerd en gefrituurd eten, De bladeren kun je als sla eten en van de wortel kun je zelfs koffie maken. In het latijn wordt de paardenbloem taraxum officinale genoemd. Het woord officinale duidt aan dat het een geneeskrachtige plant is. Hebben we trouwens ook al verteld dat pannenkoeken heel erg lekker zijn? Dan zijn pannenkoeken met paardenbloemen ook nog eens heel erg lekker en gezond!

Paardenbloem in de kruidengeneeskunde

Er zijn veel namen voor de paardenbloem zoals kettingbloem, schurftbloem, stuiver, wilde cichorei, zevendistel, henselbladeren, ganzetongen, hondesalade, pissebloem, melkblom, melkwied, brievenbesteller leeuwentand, molsla en vele andere namen.

De naam paardenbloem is ontstaan door de voorkeur van paarden die deze plant graag eten net zoals konijnen, geiten en cavia’s. De naam molsla komt waarschijnlijk van het feit dat als je een dag een omgekeerde emmer over de plant zet, dat de blaadjes dan geel worden. De gele blaadjes smaken minder bitter dan de groene.

De paardenbloem zit boordevol mineralen en bevat het halve alfabet aan vitaminen. De blaadjes smaken licht bitter, maar als je de blaadjes voor gebruik eerst wast of je verwerkt ze in een gerecht dan proef je de bitterheid nog amper.

Paardenbloemen worden sinds de middeleeuwen al vermeld in medische geschriften. Vanaf de 16e eeuw is het woord officinale ook aan de latijnse naam toegevoegd. De paardenbloem is goed voor leverklachten en het maagdarmstelsel.

Wildplukrecept pannenkoeken met paardenbloemen

Ik heb 2 variaties op de pannenkoeken. De eerste variatie is pannenkoeken met de bladeren van de paardenbloem. Deze pannenkoeken worden ook wel groene koeken genoemd. De andere variatie is met de bloemen van de paardenbloem, deze pannenkoek smaakt bloemig en wat zoetig.

 

Ingrediënten:
 • 250 gram bloem
 • theelepel bakpoeder (optioneel)
 • 2 eieren (3 mag ook)
 • melk
 • 2 zakjes vanillesuiker (alleen voor de pannenkoeken met bloemen)
Bereidingswijze
 • Pluk de jonge blaadjes van de paardenbloem en snij ze in kleine stukjes.
 • Was in een vergiet de blaadjes zodat alle zand er af is. Bovendien gaat door het wassen ook wat bitterheid weg.
 • Bij de bloemen snij je het groene hart eraf zodat je alleen de gele blaadjes overhoudt. Het is niet erg als er nog wat groen in zit, want je kunt de hele paardenbloem eten.
 • Maak het beslag door eerst de eieren in de kom te doen met het bloem, bakpoeder en eventuele vanillesuiker.
 • Doe er vervolgens steeds een beetje melk bij totdat je de juiste dikte hebt.
 • Mix dan in 1 beslagkom de groene blaadjes erdoor en in een andere beslagkom de bloemen. Zo heb je direct twee verschillende soorten.
 • Laat olie in de koekenpan eerst heet worden.
 • Giet dan het beslag in de pan en met een ronddraaiende beweging laat je het beslag wat uitlopen.
 • Als de bovenkant bijna ingedroogd is kun je de pannenkoek omdraaien om ook nog even kort te bakken aan de andere kant.
 • Klaar zijn je pannenkoeken.

De pannenkoek met bloemen is zo al lekker maar wanneer je van wat zoeter houdt kun je er poedersuiker of agavesiroop op doen. De pannenkoek met bladeren van de paardenbloem is ook heel erg lekker met een beetje stroop.

Eet smakelijk! Als nagerecht is dit ook heel lekker bijvoorbeeld met een bolletje vanilleijs.